Jak rozpalić grilla z podpałką i bez podpałki?
Jak rozpalić grilla z podpałką, a jak bez podpałki? Jak przyspieszyć rozpalanie grilla i co zrobić, gdy grill nie chce się rozpalić? Sprawdź, o czym trzeba koniecznie pamiętać i rozpal grill jak zawodowiec!
Spis treści
- 1 Rozpalanie grilla węglowego, gazowego i elektrycznego
- 2 Jakich akcesoriów potrzebujemy do rozpalenia grilla?
- 3 Jak rozpalić grilla węglowego? Węgiel drzewny a brykiet i drewno
- 4 Proces rozpalenia grilla krok po kroku
- 5 Jak rozpalić grilla bez podpałki, czyli kilka dodatkowych wskazówek dotyczących rozpalania grilla
Rozpalanie grilla węglowego, gazowego i elektrycznego
Pierwsze ciepłe, wiosenne wieczory to czas, który wielu z nas lubi spędzać z rodziną lub znajomymi, rozkoszując się pysznym jedzeniem z grilla. Zanim jednak wybierzemy odpowiedni sprzęt i zabierzemy się za rozpalanie, warto wiedzieć, jakie mamy możliwości. Obecnie największą popularnością cieszy się grill węglowy. To lekki i wygodny w przenoszeniu sprzęt, który jest tańszy od swoich pozostałych odpowiedników, choć jego rozpalenie wymaga nieco wprawy (będziemy jeszcze o tym mówić i mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom rozpalanie grilla węglowego okaże się łatwe). Większość grillów węglowych zawiera pokrywę, dzięki której potrawy szybciej się pieką. Zapach palącego się węgla mieszający się z aromatem pieczonych potraw, nie ma sobie równych, dlatego trudno się dziwić popularności takich sprzętów.
Jakie jeszcze urządzenia do rozpalania grilla znajdziemy w sklepach?
- Grill gazowy, który znacznie przyspiesza i ułatwia grillowanie. Jedną z jego największych zalet jest możliwość łatwej regulacji temperatury pieczenia. Grill gazowy można rozpalać na tarasie czy na balkonie, a nawet w ogrodowej altance. Dzięki temu możemy się cieszyć smakiem i aromatem grillowanych potraw bez względu na panującą pogodę. Grille gazowe z powodzeniem zastępują tradycyjne, węglowe urządzenia i są przyjazne dla środowiska.
- Grill elektryczny, podobnie jak grill gazowy, możemy rozpalać przez cały rok, bez względu na warunki pogodowe. Takie urządzenie jest bezproblemowe w czyszczeniu, ponieważ wszelkie resztki jedzenia same się wypalają, a ruszt pozostaje czysty.
Grill węglowy, w odróżnieniu od urządzeń gazowych i elektrycznych, które są bardzo łatwe w obsłudze, wymaga pewnych przygotowań i wiedzy na temat rozpalania ognia. Przede wszystkim, zanim przystąpimy do rozpalania grilla, musimy odpowiednio przygotować urządzenie. W tym celu oczyszczamy dokładnie ruszt z ewentualnych resztek pozostałych po poprzednim użytkowaniu, a następnie przecieramy go wilgotną gąbeczką. Dopiero na tak wyczyszczonym ruszcie będziemy mogli położyć potrawy do pieczenia. Ustawienie naszego grilla nie jest obojętne; powinien stanąć w miejscu osłoniętym od wiatru, a jeśli nie jest to możliwe, ustawiamy sprzęt w taki sposób, by dym nie leciał na gości. Grill powinien stać na równej powierzchni i do tego celu najlepiej nadaje się ubita ziemia lub beton. Nie należy stawiać go na deskach (na przykład na drewnianym tarasie), czy też w pobliżu materiałów łatwopalnych. Trzeba zrobić wszystko, by zminimalizować ryzyko przewrócenia się grilla, a co za tym idzie, uniknąć zaprószenia ognia.
Jakich akcesoriów potrzebujemy do rozpalenia grilla?
Jeśli chcemy sprawnie rozpalić grilla, musimy zadbać o przydatne akcesoria. Wbrew pozorom odgrywają one ważną rolę w bezpiecznym, szybkim i łatwym rozpalaniu grilla. Będą to przede wszystkim komin do rozpalania grilla, przesuwak do grilla oraz szczypce do grilla. Do czego służą? Komin do grilla to, obok podpałki, akcesorium w największym stopniu przyspieszające rozpalanie grilla. Dzięki swojej specyficznej budowie zapewnia optymalny dopływ powietrza do podpałki z węglem, a w efekcie nasz opał szybciej osiąga pożądaną temperaturę. Kominy do grilla są dostępne w różnych rozmiarach, najczęściej produkowane są ze stali ocynkowanej i mają specjalną rączkę, która pozwala na bezpieczny chwyt. Sposób wykorzystania kominów do rozpalania grilla omówimy szerzej w następnym rozdziale.
Kolejnym akcesorium, które jest wyjątkowo przydatne podczas rozpalania grilla, są szczypce, które pozwalają odpowiednio rozmieścić opał pod rusztem i rozgarnąć żar. Szczypce do grilla wyposażone są w nienagrzewającą się rączkę, dzięki której unikniemy kontaktu z zabrudzeniami takimi jak tłuszcz i sadza, a przy tym będziemy mogli w bezpieczny sposób operować naszym akcesorium, bez obawy o poparzenie. Po rozpaleniu grilla i upieczeniu potraw szczypce mogą nam służyć do zdejmowania jedzenia z rusztu. Do czego służy przesuwak do grilla? To narzędzie, które ma podobne zastosowanie, jak szczypce i podobnie jak one zwiększa bezpieczeństwo korzystania z grilla. Służy ono do przesuwania mniejszych, rozżarzonych węgielków i równomiernego rozłożenia rozżarzonych kawałków węgla, drewna lub brykietu. Dzięki niemu możemy optymalnie wykorzystać całą powierzchnię rusztu, co pozwala na równe upieczenie rozłożonych na nim potraw. Do rozpalania grilla może się też przydać pompka (dmuchawa) do grilla, której podmuchy wzmagają żar.

Komin do rozpalania węgla i brykietu
Jak rozpalić grilla węglowego? Węgiel drzewny a brykiet i drewno
Do rozpalania grilla będziemy potrzebować przede wszystkim opał, z którego ułożymy kopczyk. Do wyboru mamy tu węgiel drzewny, brykiet albo drewno. Czym się różnią i który z materiałów lepiej wybrać? Węgiel drzewny to lekki, czarny materiał wytwarzany z drewna. Powstaje w wyniku oddzielenia węgla od innych jego składników, głównie tlenu, w procesie o nazwie sucha destylacja drewna. Węgiel drzewny zachowuje częściowo strukturę komórek drewna i nie zawiera dodatków innych substancji. Podczas spalania osiąga wyższą temperaturę niż brykiet i spala się całkowicie. Korzystając podczas rozpalania grilla z węgla drzewnego, można rozpocząć pieczenie potraw już po upływie 15 minut. Czym w takim razie jest brykiet? To materiał stanowiący mieszankę węgla, trocin, piasku oraz substancji wytwarzanych na bazie nafty. Brykiet spala się wolniej od węgla drzewnego i zanim osiągnie odpowiednią do grillowania temperaturę żaru, trzeba zwykle odczekać nawet 45 minut.
Decydując się na drewno do rozpałki grilla, należy pamiętać, że przy produktach spożywczych należy wykorzystywać tylko gatunki drzew owocowych. Żywice pochodzące z drzew iglastych mogą pod wpływem ciepła wykazywać szkodliwe dla naszego zdrowia właściwości. Do rozpalenia grilla niezbędna jest też rozpałka (podpałka). W sklepach znajdziemy ją w postaci kostek lub w płynie. Kostki wraz z węglem drzewnym, brykietem albo drewnem układamy w sporej wielkości kopczyk, a używając podpałki w płynie, polewamy nią zrobiony kopczyk. Ogień rozpalamy przy pomocy zapalarki lub długiej zapałki. Co wybrać, drewno, brykiet czy węgiel drzewny? Nasz wybór w większości będzie uzależniony od tego, jak długo chcemy grillować. Jeśli czeka nas dłuższe grillowanie, lepiej wybrać brykiet lub drewno. Co prawda materiały te dłużej się rozpalają, ale też długo utrzymują wysoką temperaturę. Jeśli nie planujemy długiego grillowania, prawdopodobnie lepszym rozwiązaniem będzie węgiel drzewny, który szybciej się rozpala, osiąga wyższą temperaturę niż brykiet czy drewno i ulega całkowitemu spaleniu.

Podpałka w płynie to jeden z najprostszych sposobów na rozpalenie grilla
Proces rozpalenia grilla krok po kroku
Mając przygotowane wszystkie wcześniej opisane akcesoria i materiały, możemy przystąpić do rozpalania grilla. W tym miejscu należy zaznaczyć, że jeśli chcemy rozpalić grill, nie musimy używać do tego celu wspomnianego komina, choć oczywiście znacznie ułatwi nam on pracę. Opis rozpalania grilla zaczniemy jednak od sytuacji, w której takiego komina nie posiadamy.
- Zdejmujemy pokrywę grilla wraz z rusztem do grillowania.
- Na dnie grilla układamy kilka kostek rozpałki (4-5 sztuk).
- Podpalamy rozpałkę przy pomocy długiej zapałki lub długiej zapalniczki.
- Układamy niewielki stosik węgla, drewna lub brykietu nad palącą się podpałką.
- Kiedy wybrany opał zacznie się żarzyć, rozgarniamy go na boki przy pomocy szczypiec i dosypujemy kilka większych kawałków opału.
Nieco inaczej wygląda sprawa, jeśli mamy komin do rozpalania grilla. Zobaczmy:
- Na dnie grilla układamy 2-3 kostki rozpałki.
- Podpalamy stosik przy pomocy długiej zapałki lub długiej zapalniczki.
- Nad palącą się rozpałką ustawiamy wypełniony opałem komin.
- Jeśli mamy komin z otworem wentylacyjnym w podstawie, to w tym momencie go otwieramy.
- Kiedy węgiel zacznie się żarzyć, podnosimy komin (używamy przy tym rękawicy ochronnej) i rozsypujemy jego zawartość po dnie misy grilla.
Dalsze rozpalanie grilla wygląda już tak samo. W momencie, gdy uzyska się odpowiednią temperaturę żaru, na węglu pojawi się charakterystyczny, biały nalot. Należy wówczas do przygotowanego kopczyka dołożyć kawałki drewna, węgla lub brykietu, a następnie zaczekać, aż się rozgrzeją. Kiedy całe drewno, brykiet lub węgiel drzewny pokryją się białym nalotem, rozgarniamy opał po całej powierzchni grilla. Teraz można już rozpocząć grillowanie na rozgrzanym ruszcie.

Różne rodzaje stałych podpałek do grilla
Jak rozpalić grilla bez podpałki, czyli kilka dodatkowych wskazówek dotyczących rozpalania grilla
Mimo że grille węglowe nie są trudne do rozpalenia, to jednak niekiedy pojawiają się przeszkody, które wydłużają czas oczekiwania na gotowe, rozżarzone węgle, a więc także na gotowe potrawy. Dlatego też na koniec postanowiliśmy przedstawić kilka dodatkowych wskazówek, które ułatwią szybkie rozpalenie grilla i sprawią, że grillowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.
Jak szybko rozpalić grilla? Nie ma znaczenia, czy użyjemy rozpałki w postaci kostek, czy w płynie. O szybkości rozpalenia grilla decyduje kilka innych czynników. Oto nasze podpowiedzi:
- Znaczenie będzie tu miał materiał, którym palimy. Węgiel rozpala się szybciej, a brykiet wolniej. Drewno i ekowęgiel drzewny rozpalają się najdłużej.
- Jeśli chcemy przyspieszyć proces rozpalania grilla, przyda nam się opalarka elektryczna ze specjalną dyszą. Dzięki jej zastosowaniu uda nam się szybko rozpalić grilla, ale też długo utrzymać temperaturę odpowiednią na grillowanie.
- Rozpalanie grilla przyspieszy mieszanka węgla i brykietu. Na początku dajemy warstwę węgla, który szybko się rozpali, a następnie dodajemy brykiet.
Jak rozpalić grill bez podpałki? Chociaż podpałka pozwala znacznie przyspieszyć rozpalanie grilla, możemy go rozpalić również przy pomocy innych materiałów łatwopalnych. Cały dalszy proces rozpalania grilla wygląda dokładnie tak samo, jak w przypadku stosowania podpałki, jaką możemy kupić w sklepie. Czego użyć zamiast podpałki? Możemy tu skorzystać z czterech różnych opcji:
- Suchej trawy,
- Kory drzewa,
- Sznurka konopnego,
- Papieru.

Rozpalanie grilla cienkimi kawałkami drewna
Jak rozpalić grilla jednorazowego? W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się korzystanie z grilla jednorazowego. Co warto wiedzieć na ten temat?
- To zestaw, który wyposażony jest we wszystkie konieczne elementy, dzięki którym można wygodnie i bezpiecznie rozpalić grilla.
- W jego skład wchodzi aluminiowa wytłoczka wypełniona węglem, ruszt i podstawka.
- Grill jednorazowy zwykle zawiera w komplecie również podpałkę.
- Rozpalanie grilla jednorazowego nie różni się niczym od rozpalania tradycyjnego grilla.
Co zrobić, gdy grill nie chce się rozpalić? Zwykle w takiej sytuacji mamy do czynienia z dwoma najczęściej popełnianymi błędami, które można szybko naprawić.
- Podpałka jest zbyt ściśle obłożona węglem, drewnem lub brykietem i przez to nie ma do niej odpowiedniego dostępu tlenu.
- Zbyt wcześnie przykryliśmy grill, zanim jeszcze nasz stożek z podpałką zdążył się dobrze rozpalić.
A jak rozpalić grill bez dymu? Tu zwykle duże znaczenie ma rodzaj rozpałki, którą używamy. Uznaje się, że rozpałka w kostce wiórowej emituje najmniej dymu, jednak zawsze, gdy zaczynamy rozpalać grill, należy sprawdzić, w którą stronę wieje wiatr i ustawiamy nasz sprzęt w taki sposób, by unoszące się z niego opary nie kierowały się w stronę gości. Pamiętamy też, by odpowiednio wcześnie rozpocząć rozpalanie grilla, by nie było potrzeby pośpiechu.