Wyprzedaż 2025 - tylko do wyczerpania zapasów
Wyprzedaż 2025 - tylko do wyczerpania zapasów

Kociołki węgierskie na ognisko

(28)
sortuj:
Filtry Sortowanie
sortuj:

Kociołki węgierskie aranżacja

Kociołki na ognisko to świetny sposób na zapewnienie świetnego posiłku na świeżym powietrzu nie wychodząc z ogrodu do kuchni. Szeroka oferta kociołków żeliwnych, nierzewnych i emaliowanych daje dużą swobodę wyboru. Posiadamy nawet szesnatolitrowe kociołki żeliwne! To gwarantuje odpowiednią pojemność, by wykarmić bardzo dużą grupę gości.

Kociołki żeliwne na ognisko

Żeliwne kociołki to najbardziej popularny model kociołków węgierskich. Wykonane są z bardzo wytrzymałego materiału - żeliwa. Dzięki temu będą służyć przez wiele lat. Żeliwo gwarantuje także, że potrawę trudno będzie przypalić i nie przywrze ona do dna. Kociołki żeliwne równomiernie się nagrzewają i dobrze trzymają ciepło, co zapobiega niepotrzebnym utratom energii.

Kociołki emaliowane do ogrodu

Emaliowane kociołki węgierskie to także bardzo dobrze przygotowane produkty. Emaliowana powłoka zabezpiecza przed przypaleniem, czy przywarciem. Tanie kociołki węgierskie emaliowane to propozycja dla tych, którzy chcą znaleźć bardziej ekonomiczną wersję, niż popularne żeliwne.

Nierdzewne kociołki do gotowania

Jeśli ktoś szuka czegoś pomiędzy wysokiej jakości kociołkami żeliwnymi oraz tanimi kociołkami emaliowanymi, świetnym rozwiązaniem będę kociołki nierdzewne. Stal nierdzewna to ceniony materiał, który świetnie sprawdzi się, gdy chcemy przyrządzić coś w ogródku.

Kociołki na trójnogu

Kociołek powinien mieć stelaż, na którym można go powiesić lub postawić. Właśnie dlatego w naszej ofercie umożliwiamy zakup wytrzymałych trójnogów wraz z łańcuszkiem. Dzieki łańcuchowi można regulować wysokość kociołka nad ogniskiem. W ofercie dostępnych jest kilka rodzajów trójnogów pod kociołek.

Rodzaje kociołków na ognisko

Kociołek na ognisko to niezwykle przydatne akcesorium, które doskonale sprawdzi się na campingu, polu namiotowym czy weekendowym wyjeździe na miasto. Do jego produkcji stosuje się różnego rodzaju materiały. Czym charakteryzują się poszczególne z nich?

Kociołki żeliwne na ognisko

Największą popularnością cieszą się kociołki żeliwne, które produkowane są z żeliwa o odpowiednio dobranym składzie. Sprawia to, że przyrządzane w nich potrawy zyskują unikalny smak. Dusząc w takim kociołku, przed włożeniem do niego mięsa czy warzyw należy wyłożyć go liśćmi kapusty. Jedynie wówczas będziemy mieć pewność, że przygotowywane danie nie przyklei się do dna i nie przypali. Kociołek żeliwny na ognisko najczęściej wyposażony jest w specjalne nóżki ułatwiające ustawienie go nad ogniem. Wybierając taki produkt warto upewnić się, czy nie był on wcześniej czerniony żadnymi chemicznymi substancjami. Nieczerniony kociołek powinien zostać wypalony w ogniu przed pierwszym użyciem. Odmianą kociołka żeliwnego jest emaliowany. Jego dno pokryte emalią skutecznie zapobiega przed przywieraniem potraw do dna naczynia.

Kociołki na ognisko miedziane i ze stali nierdzewnej

Miedziane kociołki zawiesza się bezpośrednio nad ogniskiem. Nie posiadają one pokrywy, lecz są wyposażone w specjalny stojak. Do zalet takich kociołków zaliczyć można łatwość w czyszczeniu oraz możliwość używania ich w charakterze naczynia stołowego. Jeśli chodzi natomiast o kociołki ze stali nierdzewnej, to używać można ich zarówno na ognisku, jak i gotując na grillu. W skład takiego zestawu wchodzi najczęściej garnek, stojak oraz pokrywa.

Bogracz

Specyficzną odmianą kociołka na ognisko jest bogracz, który wywodzi się z Węgier. Nie posiada on pokrywy ani nóżek. Podwiesza się go nad ogniskiem na specjalnym stojaku. Do jego produkcji stosuje się stal, żeliwo oraz miedź. Bogracz występuje w dwóch głównych rodzajach - w formie naczynia do gotowania zup, które zwęża się na górze oraz do przyrządzania leczu czy gulaszu - taki kociołek rozszerza się ku górze.

+48 22 378 32 00 Poniedziałek od 8:00