Darmowa dostawa w całej Polsce.
Olejowanie to metoda wykończenia i zabezpieczenia drewna poprzez nasączanie go naturalnymi olejami drzewnymi. Dzięki temu jego powierzchnia jest odporna na wilgoć, ponieważ drewno jest nasycone olejami i woda nie ma możliwości wsiąknięcia. Jest to jedna z najstarszych tradycyjnych metod zabezpieczania drewna. Zastosowanie olejowania powoduje, także, że powierzchnia mebla jest twardsza i bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne.
Najczęściej wybierając stół zastanawiamy się czy wybrać stół olejowany czy lakierowany. Stoły olejowane mają one kilka wyróżniających je cech. Po pierwsze olejowany drewniany stół zachowuje fakturę materiału z którego go wykonano, wyczuwalny rysunek słojów i lekkie nierówności, dzięki czemu jest to najbardziej surowy, ale też najbardziej naturalny sposób wykończenia. Po drugie olejowane drewno starzeje się, nie wpływa to jego właściwości, jednak z czasem drewno takie ciemnieje, często w sposób indywidualny, zależny od sposobu użytkowania, dlatego olejowany stół z czasem stanie są meblem wyjątkowym, który opowiada naszą historię. Stoły lakierowane mają jednak jedną przewagę nad stołami olejowanymi, są o wiele łatwiejsze w czyszczeniu i utrzymaniu. W przypadku powierzchni olejowanych zaleca się czyszczenie na sucho zgodnie z kierunkiem słojów, bez użycia detergentów. Blat stołu lakierowanego można wyczyścić za pomocą wilgotnych szmatek i łagodnych środków myjących, co znacznie ułatwia tę czynność na co dzień.
Olejowane stoły to dobry wybór zarówno do jadalni, jak i do kuchni czy salonu, wysokiej jakości naturalne drewno zapewni trwałość na lata i spowoduje, że nasze wnętrze będzie bardzo przytulne, a czas w nim spędzony będzie przyjemniejszy. Na stoły olejowane najlepiej nadają się twarde gatunki drewna. Najczęściej są to:
Najbardziej popularne są olejowane stoły dębowe, który charakteryzuje się niezwykłą trwałością i ciekawym, niejednorodnym rysunkiem słojów i kolorem, który olejowanie świetnie podkreśla. Tańszym rozwiązaniem niż stół w całości wykonany z olejowanego drewna są stoły z blatem z płyty fornirowanej, także wykończonej olejowaniem. Fornir to cienkie płaty drewna, które nakleja się na powierzchnię płyt meblowych. Dzięki temu zachowując cechy wizualne stołu z naturalnego drewna, ale znacząco obniża koszty zakupu. Takie stoły często mają nogi z litego drewna, przez co są ciągle bardzo solidnymi meblami które posłużą przez długie lata. Spotykane są także olejowane stoły w których niektóre elementy wykonuje się z metalu, a także takie które łączą olejowaną podstawę ze szklanym blatem.
Olejowane stoły ze względy na swój wygląd najlepiej pasują do stylów wystrojów gdzie ceniona jest naturalność i surowość. Większość stołów wykończonych za pomocą tej metody to proste, klasyczne modele. Do jadalni w stylu klasycznym, vintage, rustykalnym lub angielskim stylu kolonialnym, świetnie będzie pasował olejowany stół na grubych, masywnych nogach. Jeżeli wybieramy stół do kuchni w tym stylu warto postawić na niewielki stół olejowany w podobnym stylu. Na przeciwnym biegunie do wymienionych stylów stoją wnętrza w stylu nowoczesnym, do którego z pozoru nie będzie pasować surowy, naturalny olejowany stół. Jednak w ostatnich latach coraz popularniejsze jest łączenie nowoczesnych i tradycyjnych materiałów, jeżeli chcemy utrzymać wnętrze właśnie w takim stylu, to świetnym wyborem będzie wcześniej wspomniany stół z blatem ze szkła.
Naturalne wykończenie jest bardzo popularne też we wnętrzach minimalistycznych i skandynawskich. Do tego typu pomieszczeń najlepszym wyborem będą stoły o lekkim designie, posiadające cienkie nogi i niezbyt gruby blat. W mniejszych pomieszczeniach w tym stylu świetnie sprawdzą się też olejowane stoły i stoliki barowe, które są wyższe niż standardowe stoły, dzięki czemu wymagają mniej miejsca na nogi i nawet mniejszy model łatwo spełni nasze potrzeby. Stylem w którym bardzo dobrze sprawdzą się stoły olejowane jest styl industrialny, w tym wypadku najlepszym wyborem będą stoły z olejowanym blatem wspartym na ramie z metalowych profilów.