Grill gazowy czy węglowy – który lepszy?
Sezon letni w pełni, a Ty marzysz o tym, żeby tradycyjne gotowanie zastąpić grillowaniem? Zanim zaprosisz rodzinę i przyjaciół na biesiadę pod chmurką, musisz wybrać urządzenie, dzięki któremu dania będą idealnie wysmażone. Masz dylemat, czy powinien to być grill gazowy czy węglowy? Nic dziwnego, te dwa rodzaje są najpopularniejsze. Dowiedz się, który będzie lepszy, zarówno pod względem obsługi, jak również jakości przygotowywanych na ruszcie potraw.
Spis treści
- 1 Grille gazowe i węglowe – różnice w budowie
- 2 Sposób rozpalania i podtrzymywania ognia
- 3 Czy warto kupić grill gazowy? Obsługa grilla gazowego i węglowego
- 4 Smak potraw przyrządzanych na grillu gazowym i węglowym
- 5 Co zdrowsze, grill gazowy czy węglowy? Jakość potraw i bezpieczeństwo grillowania
- 6 Grill węglowy czy grill gazowy – co wybrać?
- 7 Na co zwrócić uwagę, kupując gazowe grille?
Grille gazowe i węglowe – różnice w budowie
Podstawowa różnica jest oczywiście w samej konstrukcji i funkcjonowaniu urządzeń. Grille gazowe są większe i bardziej przypominają wolnostojące kuchnie polowe. Fakt, że mają w zestawie rożen czy dodatkowy palnik gazowy sprawia, że faktycznie mogą zastąpić tradycyjne kuchenne urządzenia do gotowania.
W porównaniu do grilla gazowego, model węglowy ma znacznie prostszą konstrukcję. To po prostu podstawa i palenisko ze stali szlachetnej oraz żeliwny ruszt, który można obniżać lud podnosić.
Sposób rozpalania i podtrzymywania ognia
Tutaj różnice są największe i najbardziej odczuwalne. Aby móc obsłużyć każdy typ grilla, musisz wcześniej udać się na zakupy:
- do rozpalenia grilla węglowego potrzebujemy podpałki w kostkach lub płynie. Podtrzymanie ognia to największe wyzwanie dla osoby obsługującej grilla – musi zadbać o odpowiednią jakość i ilość brykietu lub węgla drzewnego i ułożyć je w równy stosik,
- do zasilania grilla gazowego potrzebujemy podłączenia do instalacji z gazem ziemnym, choć nadal popularniejsze jest korzystanie z butli z gazem. Wystarczy zaledwie 10-15 minut, aby uzyskać temperaturę idealną do grillowania, tj. około 200 stopni Celsjusza. Rozpalenie polega na przekręceniu kurka i zapaleniu zapłonu – ogień pojawia się błyskawicznie.
Przykry zapach, który unosi się z grilla węglowego może uprzykrzyć wypoczynek na świeżym powietrzu. Na pewno też wymaga większego wysiłku ze strony osoby grillującej, aby stale dokładać brykiet i dbać o stałą temperaturę.
Czy warto kupić grill gazowy? Obsługa grilla gazowego i węglowego
Zalety grilli gazowych nie kończą się na efektownym designie. Sięgają znacznie dalej i sprawiają, że wiele osób decyduje się zastąpić grille węglowe gazowymi. Oto przykładowe funkcje i elementy wyposażenia, stosowane w grillach gazowych:
- osłony palników – służą naszemu zdrowiu, ponieważ dzięki nim tłuszcz nie spływa do ognia, lecz odkłada się na tacy, z której później jest usuwany. Skapujący tłuszcz nie zmienia się w trujący gaz, co zdecydowanie poprawia jakość grillowanych potraw,
- wbudowany termometr – pozwala precyzyjnie sterować temperaturą i ustawiać ją na pożądane wartości,
- wymienne elementy rusztów – fragment rusztu wyciąga się i w jego miejsce umieszcza inny o powierzchni pozwalającej na robienie steków, gofrów, pieczenie pizzy, a nawet dań z woka.
Na grillu węglowym aż tylu możliwości sterowania temperaturą czy przyrządzania dań różnymi metodami nie ma. Są jednak osoby, które wiedzą, że z szeregu funkcji dodatkowych nie będą korzystać i nie zależy im na zaawansowanym grillu gazowym.
Pomimo tego, że grille gazowe są nowoczesne i bogato wyposażone, możemy spotkać też zaawansowane grille węglowe, które maja pokrywy i wbudowane termometry. Nadal jednak kontrolowanie dopływu powietrza, temperatury i intensywności płomienia jest tutaj większym wyzwaniem.

grill gazowy
Smak potraw przyrządzanych na grillu gazowym i węglowym
Niektórzy twierdzą, że nie widzą różnicy w smaku potraw i nie potrafiliby wskazać, czy konkretne danie pochodzi z grilla gazowego czy węglowego. Inni deklarują, że charakterystyczny aromat palonego tłuszczu wpływa też na smak potraw z grilla węglowego – oczywiście na ich niekorzyść. Jeszcze gorzej jest, gdy grillując stosujemy słabej jakości opał, a palenisko rozpalamy za pomocą podpałki.
Niewątpliwie zaletą grilla gazowego jest to, że potrawy są przyrządzane bez bezpośredniego kontaktu z ogniem. Co to oznacza? Że niemal niemożliwe jest to, żeby je przypalić! Nie ma problemu, aby grillować mięso o różnym stopniu wysmażenia czy przygotowywać delikatne warzywa al dente.
Co zdrowsze, grill gazowy czy węglowy? Jakość potraw i bezpieczeństwo grillowania
Nie tylko smak potraw może się różnić w zależności od grilla, ale też ich jakość. Czy wiesz, że liczne badania wykazały, że grillowane potrawy pochodzące z grilla tradycyjnego mają mnóstwo szkodliwych substancji, w tym również substancji rakotwórczych? To efekt, jaki daje spalony tłuszcz oraz opary unoszące się ze spalanego brykietu i podpałki, które wraz z dymem trafiają do jedzenia i naszych dróg oddechowych. W przypadku grilla gazowego wytapiany tłuszcz nie dotyka ognia, więc nie zmienia się w niezdrowe opary. Oznacza to, że grill gazowy umożliwia przygotowanie dania znacznie zdrowszego niż na grillu węglowym.
Można zatem śmiało stwierdzić, że z tych dwójc grilli, grill węglowy jest mnie bezpieczny, i to nie tylko dlatego, że wytwarza szkodliwe substancje. Stanie przy otwartym palenisku, tak samo jak przerzucanie kawałków mięsa może spowodować poparzenia skóry.
Grill węglowy czy grill gazowy – co wybrać?
Tradycyjny grill węglowy nadal nie ma sobie równych, jeżeli chodzi o cenę, wagę i dostępność. Produkt w markecie kupisz nawet za kilkanaście złotych i wygodnie przewieziesz w plener. Niestety prosty grill węglowy zazwyczaj ma krótką żywotność, a jakość przygotowywanych na nim dań pozostawia wiele do życzenia. Mięso i kiełbaski łatwo się przypalają, a miejscami są niedopieczone. Grillman, czyli osoba, która danego dnia czuwa nad przygotowywaniem posiłków musi być czujny i często przekładać smakołyki, aby równomiernie się usmażyły.
Najważniejszym argumentem, który przemawia za wyborem grilla gazowego jest jego prosta obsługa oraz brak skapującego do paleniska tłuszczu. Wydawać by się mogło, że nie jest to dużym problemem, jednak opary dymu, które wówczas się wydzielają, potrafią uprzykrzyć każde spotkanie. I, jak wiemy, negatywnie wpływają na jakość potraw. Warto jednak oddać sprawiedliwość produkującym grille węglowe, że te są coraz bardziej zaawansowane konstrukcyjnie, wyposażone w pojemniki na popiół, a nawet termometry.
Na co zwrócić uwagę, kupując gazowe grille?
Jeżeli decydujesz się kupić grill gazowy, na pewno chcesz wiedzieć, jaki model wybrać. W przypadku grilla gazowego najważniejsze są takie elementy jak:
- ruszt – najlepszy okaże się żeliwny ruszt lub ruszt wykonany ze stali szlachetnej, im cięższy, tym lepiej – zachowa ciepło na dłużej i dłużej będzie je oddawał,
- materiał, z jakiego wykonany jest piekarnik i obudowa – zazwyczaj jest to aluminium lub blacha, z których robi się odlew. Dobrze, jeśli w pokrywie znajduje się szczelina, która pomaga w utrzymaniu temperatury,
- aromatyzery – charakterystyczny układ blachy (przypominający literę V) stanowiący osłonę palników. Najlepszy jest grill gazowy mający całą powierzchnię pod rusztem wypełnioną tymi elementami wykonanymi z błyszczącej stali (nie pokrywane farba ceramiczną),
- palniki – powinny być wykonane z grubej blachy i wyposażone w otwory ustawione w dwóch rzędach, co zapewnia równomierne rozprowadzanie gazu i taki sam rozkład temperatury,
- duży zakres regulacji temperatur przy pomocy wygodnych pokręteł z antypoślizgową powierzchnią,
- dodatkowe akcesoria – rożen, dodatkowy palnik, uchwyty na sztućce.
Sezon grillowy w pełni, a Ty możesz z niego maksymalnie korzystać. Mamy nadzieję, że rozwialiśmy Twoje wątpliwości – grill gazowy czy węglowy i planowana wizyta w sklepie – stacjonarnym lub online skończy się udanym zakupem!